კოვიდ-19 პანდემიის გავლენა ქართულ ენასა და კომუნიკაციაზე (ფილოლოგია (სტუდენტური ჟურნალი), 2024)
წინამდებარე კვლევა მიზნად ისახავს ქართულ ენაში კოვიდ-19 პანდემიით გამოწვეული ცვლილებების შესწავლას. კოვიდ-19-მა გავლენა იქონია ცხოვრების სხვადასხვა სფეროზე, ენის ჩათვლით. კორონავირუსის გავრცელებამ მრავალი ახალი ტერმინის შექმნა განაპირობა, რომლებიც ახლა ჩვენი ყოველდღიური ლექსიკის ნაწილია. ამასთან, კვლევის მიზანია ქართულ ენაზე კოვიდ-19 პანდემიის სოციალური გავლენის შესწავლა. კვლევა ეფუძნება თეორიებს, რომლებიც შეისწავლის ახალი ცნებების შექმნას, ენაში არსებული სიტყვების სემანტიკურ ცვლილებას, ნეოლოგიზმების ზრდასა და კოვიდ-19-თან დაკავშირებული სიტყვებითა და ფრაზებით ლექსიკონების შევსებას. ენის დინამიური ბუნება აშკარა ხდება გლობალური გამოწვევებისადმი საზოგადოების ადაპტირებისა და რეაგირების ფონზე. წინამდებარე კვლევა ხაზს უსვამს სოციალური ცვლილებების როლს, მათ შორის სოციალური დისტანციისა და “ლოკდაუნის“ (დროებითი ჩაკეტვა), ენობრივი გამომსახველი საშუალებებისა და საკომუნიკაციო ფორმების ჩამოყალიბებაში. გარდა ამისა, ჩვენ განვიხილავთ ცალკეული სიტყვებისა და ფრაზების მნიშვნელობების გაფართოების საკითხს. კოვიდ-19-ის გრძელვადიან შედეგებზე დაკვირვებით მნიშვნელოვანია იმის განსაზღვრა, პანდემიით გამოწვეულმა ენობრივმა ცვლილებებმა გააგრძელეს თუ არა არსებობა პანდემიის შემდგომ პერიოდშიც. პანდემიის დროს ენაში დამკვიდრებული სიტყვებისა და ფრაზების შესწავლის საფუძველზე, კვლევის ანალიზი აერთიანებს გამოკითხვისა და CMC-ის (Computer Mediated Communication) მონაცემებს, რათა გვაჩვენოს ლინგვისტურ ტენდენციებზე პანდემიის გავლენა. კვლევა ხაზს უსვამს ქართული ენის ადაპტაციის უნარს გლობალური მოვლენების საპასუხოდ. ისეთი მეთოდოლოგიები, როგორებიცაა CMC და ონლაინ გამოკითხვა, გვიჩვენებს სოციალური მედიის როლს ახალი სიტყვების დამკვიდრებაში, კვლევის შედეგები გვიჩვენებს კოვიდ-19-ის მიერ გამოწვეულ სოციალურ თუ ლინგვისტურ ცვლილებებს. ენობრივი გამონათქვამებისა და კომუნიკაციის ფორმების შესწავლის საფუძველზე, კვლევაში განხილულია პანდემიასთან დაკავშირებული ნეოლოგიზმები. ენობრივი სიახლეები ხშირ შემთხვევაში ინგლისური ენიდან მომდინარეობს, რადგან იგი საერთაშორისო ენას წარმოადგენს. ონლაინ გამოკითხვის შედეგებმა აჩვენა, რომ კოვიდ-19-მა ცვლილებები გამოიწვია არა მხოლოდ ისეთ სფეროებში, როგორებიცაა ეკონომიკა, პოლიტიკა, ჯანდაცვა, არამედ ლინგვისტიკაშიც. კვლევა ცხადყოფს კოვიდ-19 პანდემიის ხანგრძლივ გავლენას ქართულ ენაზე.